Het viel me op dat de meest jonge vrouwen – jong, ik dacht dat te horen aan het timbre in hun stem,  goede vragen hadden. Tot mijn verbazing echter werden de vragen gesteld op een toon en een manier die verried dat deze vrouwen héél erg positief dachten, èrg sterk waren en vóóral, helemaal niet Kwetsbaar waren! Nóóit!

Dit gebeurde vorige week toen ik luisterde naar een mp3 player seminar van een hele goeie marketing vrouw die (vooral?) vrouwen helpt verder te kijken dan hun business-neus lang is. Na het praatje konden deelnemers bellen met vragen en werden ze ter plekke beantwoord. Het was van te voren opgenomen dus kon ik niet reageren.

Ik denk dat het belangrijk is om in onze kracht te staan als vrouwen, als mensen, met als aantekening dat de het-raakt-me-niet, ik-weet-eigenlijk-alles-al en ik-denk-vreselijk-positief houding niet helpt om verder te komen. Ik weet ervan, ik ben Ervaringskundige.

Wat wel helpt is het je open stellen van binnen en van buiten voor mogelijkheden en potentiëel en durven te zeggen en te vragen: “ik weet het niet” en “ik snap het niet” of “ik heb je hulp nodig”. Kwetsbaarheid kan als een vruchtbare warme bodem zijn dan, waar in de vochtige donkerte alle voedingsstoffen aanwezig zijn om de met onze eigen wil ingezaaide hersen-zaden te laten groeien. Met behulp van een sterke en tegelijkertijd kwetsbare gemeenschap van willende zielen, kunnen we een heel eind komen.

– Karin Schlüter Lonegren