Ik werd in het diepe gegooid. Mijn tweede dag van de Spiritual Healing training bij Patricia MacManaway in Fife, Schotland, was volgepland met haar behandelingen. Ze liep tegen de tachtig en had volle werkdagen. Een eindeloze stroom mensen en dieren kwamen naar haar huis:

Om zeven uur op, ontbijt, en om half negen kwam de eerste healing cliënt. De healing kamer was een hoek van haar woonkamer, daar stond een massagetafel.

Zo simpel kan het dus, dacht ik. Ik had mijn note-book weer klaar om aantekeningen te maken. De cliënt lag inmiddels (gekleed) op de behandeltafel.

“Well Karin, here’s your first!”. Ik moest meteen aan de slag, dat had ik niet verwacht. Ik moest naast Patricia komen staan ze liet me zien hoe ik naar de ruggewervel moest kijken en daarna mijn blik moest laten glijden over het lichaam van cliënt: “Let goed op, onthou alles wat je ziet, het lichaam en de energie van het lichaam vertellen het hele verhaal”.

Daarna legde ik mijn handen op het lichaam van de vrouw, zoals Patricia mij het voordeed. Ik werd overspoeld door een golf van onvoorwaardelijke liefde voor het lichaam, de energie, de aura en de mens die ik aanraakte. Ik voelde een oer-gevoel door mijn lichaam en energieveld stromen, mijn handen wisten wat te doen, mijn ogen wisten hoe te kijken in twee werelden tegelijkertijd. Binnen een paar minuten deed ik wat mijn ziel, mijn instinct, mijn intuïtie me als heel gewoon deden ervaren. Een mens aanraken.

Later legde Patricia uit waarom zij mensen echt aanraakt bij een healing.: “Oh yes, you can energetically heal people from a distance and also hands-off healing with client present, is no problem at all, it all works”. Maar, zei zij, mensen hebben aanraak honger, ze weten het alleen niet. Dit gevoel is zo ver weggedrongen, zo verstopt onder lagen van cultuur, codes en beschaving, een lichte, integere, onvoorwaardelijke liefde aanraking doet al wonderen in onze maatschappij (dit was 20 jaar geleden).

De hele volgende week, werkte ik van half negen in de ochtend tot vijf in de middag, onder begeleiding van de meest fantastische leraar. Honden, paarden, mensen raakte ik aan, zag hun werelden, voelde de ziele-liefde. En iedere dag om half zes in de namiddag stond er een glas Crabbies gember whiskey voor ons klaar. Na een hele dag gestaan te hebben (het hield Patricia fit) en gewerkt te hebben was het oh zo belangrijk om een ferme streep te zetten onder het fysieke en energetische werk. Whiskey, een hartige maaltijd, vroeg naar bed en dan weer gezond en vrolijk op. Bij het ontbijt werden de dromen besproken, de agenda bekeken, huishoudelijke taken voor tussendoor doorgenomen.

Aan het einde van mijn tijd bij Patricia gaf ze mij de beste les (er waren er meer, maar deze is toch wel heel belangrijk): “In a few minutes you step out of the door and you fly back to Glastonbury. During your travel think back to our time together and all I have taught you. Pay attention to what I say to you now: Forget it all, and do your own thing”.

En dat gebeurde de afgelopen twintig jaar. Ik heb mijn eigen weg gevonden. Mijn lerares  ben ik nooit vergeten, ook niet vergeten en dagelijks gevoeld is die onvoorwaardelijke ziele-liefde voor de mens, het dier, hun energie, hun verhaal, het zien wie ze zijn. En het allermooiste: mensen zien die zichzelf gaan zien zoals zij zijn. Stralend staand in hun ziele energie. Niets meer, niets minder. Staand in hun realiteit, het leven omarmend.

Karin
www.karinschluter.nl