“Ik stond met mijn rode regenlaarsjes te prutten met een stokje in het beekje dat over boszand stroomde. Ik zag mijn laarsjes, ik zag mijn hand, het stokje, de minuscule kiezeltjes in het zand. In dat moment smolt mijn wereld ineen. Ik werd één met mijn wereld. Ik keek op en keek naar de bomen om mij heen, ze waren groot; ook met die bomen versmolt ik”.

Met deze herinnering begon ik mijn korte persoonlijke verhaal over ‘Mijn Werkelijkheid’ voor de gemeente van de Doopsgezinden in de kapel van Dopersduin in Schoorl. Ik ging door met het geven van voorbeelden van eenheidservaringen die ik tot mijn 48ste jaar had.

Zo werd ik één met een grote bos narcissen tijdens een wandeling met mijn honden. Die narcissen kenden mij en ik kende hen. Iedere bloem zag weer een ander deel van mij en andersom. We begrepen elkaar. We zàgen elkaar.

Op de heide tussen Huizen en Naarden in ‘t Gooi stond een berk. Die berk en ik hielden van elkaar, ik zag haar iedere cel, en zij zag de mijne.

Als jong meisje luisterend naar een singeltje dat één van mijn zussen draaide – Tous les garcons et les filles de mon age gezongen door Francoise Hardy – en bladerend door het boek “Vissen” van TimeLife, werd ik één met een zwart/wit foto van een diepe oceaan, dat water, de haaien… ik werd de foto ingezogen terwijl Francoise over haar verlangen zong.

Zo zijn er meer voorbeelden van deze ervaringen. Ik zal ze niet allemaal benoemen hier, ik denk dat je wel begrijpt hoe die ervaringen zich aandienden. Over het algemeen zat ik super in mijn vel, was erg ontspannen en ik deed iets waar ik van hield.

Het is geenszins ‘apart’ of bijzonder, speciaal of ongewoon, die ervaringen. Steven Taylor heeft mensen van over de hele wereld geïnterviewd en gevraagd naar hun eenheidservaringen. Ze komen zeer veelvuldig voor, ze wekken interesse op voor spirituele en/of religieuze stromingen, mensen gaan geloven in de eenheid van de wereld. Wat zou er gebeuren met onze levens als we allen open zouden zijn en zouden vertellen van onze diepste ervaringen?

Toen ik 48 jaar was had ik een éénheidservaring die bijna vier dagen duurde. Het was de laatste ervaring van deze soort die ik ooit heb gehad. Deze ervaring wil ik wel graag met jullie delen. Ik stond onder de douche en ik voelde me ontspannen en gelukkig. Ik werd me gewaar van een energie die buiten mij bestond. Mijn man Sig was ook in de badkamer en hij werd mijn getuige van de komende gebeurtenissen. Ik vertelde hem dat ik me gewaar werd van een immens grote energie die naar mij toekwam, het omhulde mijn lichaam en vulde tegelijkertijd alle ruimte om mij heen. De energie en ik werden één. Ik dijde uit. Het stromende water, de muur en vloertegels, de kranen waren gelijk aan mij. Ik werd de badkamer! Sig stond buiten dit geheel, ik vertelde hem wat ik ervoer. Ik kleedde me aan en in aanvaarding met wat er aan de hand was in mij en buiten mij, liep ik naar beneden.

Verwonderd ook ging ik voort met de dag. Koffie zetten, ontbijt maken, alles gebeurde in een andere staat van zijn, ik werd steeds meer één met mijn wereld. Na verloop van tijd ging het proces verder: ik voelde mijzelf oplossen in de materie en ik ervoer mijn lichaam als energie die vibreerde. Ik kon door mijn handen heenkijken, als ik een deur open deed of een boek pakte dan zag ik mijn hand en het object versmelten met elkaar.

Op een ander moment op die dag begon ik licht te zien. Het licht dat alles vult. Het licht waaruit alles is gemaakt. Materie is licht. Ik dook dieper die licht materie in (dat ging allemaal van zelf) en ik zag de bouwblokken van ons, de planeet, het universum. Die bouwblokken, atomen en hun kleinste deeltjes waren geen deeltjes meer maar ruimte, oneindige ruimte gevuld met vibrerend licht dat liefde was! Ik was gemaakt, gevuld, met die liefde. Alles is één door die liefde. Nou, in die liefdes toestand, in die eenheid bleef ik. Het was een hele kalme tijd. Er was overgave in mij, begrip en mededogen voor alles en iedereen om mij heen. Mensen op straat vibreerden van liefde, bomen, planten, autos, dieren, een driewielertje en het kindje dat er op zat.

Hoe dit eindigde? Op zondagmiddag zat ik met Sig in de woonkamer en ik vroeg mezelf hardop af: “wat zal er nu gebeuren? Hoe moet dit nu verder? Vind ik het wel prettig om zonder begrenzing te zijn?” Pats! In een split-second was alles verdwenen! Mijn realiteit was weer ‘gewoon’ zoals ik het altijd had gezien. Dagen, weken en nu, 16 jaar later denk ik dagelijks aan deze ervaring. Ik kan het ook nog zien met mijn bewustzijn, voelen ook maar ik heb nooit meer zo’n ervaring gehad. Zelfs niet voor een paar seconden. Ik noem deze ervaringen ‘Bijna Leven Ervaring” voor mij voelde het als het leven zien op het opperste niveau, het goddelijke, creëerende licht zien, voelen, beleven. Ik heb een stukje van de superrealiteit kunnen aanraken. Net zoals mensen met een Bijna Dood Ervaring een stukje van de andere realiteit hebben meegemaakt.

Tijdens het vraag en antwoord gedeelte van mijn lezinkje merkte iemand op dat ik waarschijnlijk een herseninfarct had gehad. En of ik een MRI van mijn hersenen had laten maken ooit. Dat was niet het geval maar niet lang daarna werd er toch een gemaakt en bleek dat mijn hersenen geheel ‘schoon’ waren. Geen ongeregeldheden, geen lidtekens etc.

Ook vroeg iemand mij of ik mijn voordeel kon zien van deze ervaringen. Ik antwoordde dat ik dat zeker zag. Iedereen is gelijk. En ik gebruik deze ervaringen in mijn werk. Ik ‘zie’ mensen, ik zie hun licht, hun aanwezigheid in hun energieveld, hun wezen, hun ziel. Ik koester wie ze zijn en ik koester het licht dat – hoe ze zich ook voelen fysiek of mentaal- sterk in hen aanwezig is. Ik herinner ze aan hun eigen creërende kracht, de verbinding met alles om hen heen en hun liefde voor zich zelf. Want dat maakt dat je van het hele universum houdt.

We zijn één.

Karin Schlüter

www.karinschluter.nl